Haber

Ağbaba Tes-İş’in Yeni Başkanı Kabaloğlu’nu Ziyaret Etti: “Keşke Ülkeyi Yönetenlerin Yapmış Olduğu Konularda da Hükümete Sesiniz Yükselmiş Olsa”

CHP Genel Lider Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye Güç, Su ve Gaz Emekçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanlığı’na yeni seçilen İrfan Kabaloğlu’nu ziyaret etti. Ağbaba, “Sendikanın partisi olmaz, partinin de sendikası olmaz. Biz hiçbir kurumda sendikaların, patronların sendika tercihi yapmasını gerçek bulmuyoruz. Şayet bu türlü bir efor varsa, buna müdahale edeceğimizi söylemek isterim. Aslında TÜRK-İŞ Türkiye’nin en köklü sendikası. TÜRK-İŞ’in yaşamış olduğu sıkıntıları biliyoruz, lakin keşke bunları devletin kurumlarında, ülkeyi yönetenlerin yapmış olduğu hususlarda da hükümete sesiniz yükselmiş olsa. Biz de biraz size laf söylemiş olalım” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP PM Üyesi Umut Akdoğan ile birlikte TES-İŞ’in 12’inci Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanlığa seçilen İrfan Kabaoğlu’nu bugün ziyaret etti. Kabaloğlu, Ağbaba’ya; “Türkiye’nin her bölgesinden, her tarafı kucaklayan bir yapı oluşturduk. Türk-İş’e bağlı sendikayız. Biz de bütün Türkiye’yi kucaklayan bir yapı olduğumuz için sendikamızın da içinde mozaik bir yapı var. Kıymetli bir iş kolu. Ben ziyaretinizden ötürü teşekkür ediyorum. Bizi de onurlandırdınız. Hem tanışırız hem bizim neler düşündüğümüzü paylaşarak gelecek ile ilgili plan yapma noktasında yardımcı olursanız bizi sevindirirsiniz” dedi.

Ağbaba ise çalışma yaşamının gündemine ilişkin bazı konularda şu değerlendirmeyi yaptı:

“SENDİKALAŞMANIN DEVLET TARAFINDAN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR”

“Şimdi EYT tartışılıyor. Malum etkin, pasif dediğimiz oranın düşmesi yani bunun artık sendikaların sürdürülebilir olması üzere meseleler var. Kayıt dışı üzere çok kıymetli bir sorun var. Artık bunların tek tahlili, örgütlenme olduğunu düşünüyoruz parti olarak. Dünyada kayıt dışılık ile çabada tek formül örgütlenme yani sendikalaşma. Devlet için de hem prim toplama noktasında hem vergi toplama konusunda eli rahatlayacak bir şey. Maalesef bunu yıllardan beri hem geçmişteki hem şimdiki hükümet bunu görmedi. Hem altılı masa hem de partimiz kayıt dışılığının zorlanması, SGK’nın sürdürülebilir olmasını sağlamak için tek yolun sendikalaşma olduğunu düşünüyoruz. Ayrıyeten sizin de malumunuz maalesef devlet dışında çalışan personel kısmının örgütlenmediğini biliyoruz. Bunun da formülü de aslında burada geçiyor. Ayrıyeten tekrar partimiz, kimi iş kollarında iş yerlerinde sendika var, öteki rakip firmada sendika yok, bunun da haksız rekabete yol açtığını düşünüyoruz. Hasebiyle sendikalaşmanın devlet tarafından teşvik edilmesi gerekiyor. Gerekirse devletin sendikal örgütlenme sağlayan iş yerlerine dayanak olması gerekiyor.

“HEPİMİZE DÜŞEN GÖREV DE ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK”

Hala taban fiyatın üzerinde büyük bir vergi yükü olduğunu söylemeliyim. Bizim taban fiyat konusunda parti olarak fikrimiz şu, taban fiyatta ne verdiğiniz değil, taban fiyatta ne alabildiğin değerli. Siz 2825 iken; taban fiyatın alım gücü bugünden daha yüksekse minimum fiyatı artırmanın bir manası, yararı yok. Hasebiyle enflasyonu düşürmediğin sürece taban fiyatlı çalışanların üzerinde vergi yükü devam ettiği sürece bu kısmın rahatlaması mümkün değildir. Vakit zaman iktidar partisi yetkilileri bir telaffuzda bulunuyor, ‘Avrupa bizi kıskanıyor, Fransa bizi kıskanıyor…’ Kıskanıp kıskanmadığını bakmak için de insanların alım gücüne bakmak lazım. Maalesef bizim alım gücümüz, Avrupa ülkelerinin yarısına yakın. Yani Almanya’daki asgari ücretlinin almış olduğu yumurta ile biz üçte biri kadar alıyoruz ya da asgari ücretli Almanya’da almış olduğu etin üçte birini alabiliyor bizim taban fiyatlı. Münasebetiyle minimum fiyat kıymetli değil, minimum fiyatın ne olduğu değerli. Hepimize düşen vazife de taban fiyatın alım gücünü yükseltmek. Bunu nasıl yapacağız? Türkiye’de enflasyonun düşmesi gerekiyor, maalesef geçtiğimiz yıl bu aylarda yüzde 30 seviyesinde olan enflasyon şu anda TÜİK’in açıklamış olduğu sayılara nazaran bile yüzde 85 düzeyinde. Siz taban fiyata ne yaparsanız yapın şayet bu minimum fiyat bu enflasyon olduğu sürece, taban fiyatın alım gücünü yükseltmeniz mümkün değil.

Vergi dilimleri ile ilgili sendikalarımızın söylemiş olduğu kıymetli bir problem var, vergi dilimlerini açıklıyorsunuz, üç ay dört sonra maalesef vergi dilimine girmeye başlıyor. Taban fiyatlı de tıpkı sorunu yaşıyor, Özel fabrikada çalışan bir taban fiyatlı üç beş ay sonra taban fiyatın vergi dilimi de düşünüyor. Vergi dilimleri ile ilgili çalışmalarımıza da sizinle paylaşmak isteri.

“EYT MESELESİNİ ÇÖZECEKSENİZ, DEVLET DE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK”

Bir EYT sıkıntısı gündemde. Türkiye’nin kanayan yaralarından. Sayın Bakan’ın açıklamasına nazaran, hükümetin EYT konusunda patrona takviye vermeyeceği söyleniyor. Bunu kendi aranızda çözün diyor. Kendi ortalarında çözün ne demek? EYT’li emekli olduğu gün, paran yoksa bunu işçiye taksitlendir diyor. Bu enflasyon ortamında zaten eline geçen para çok sınırlı, bunu da taksitlendirirseniz EYT meselesini çözmüş olamazsınız. EYT meselesini çözecekseniz, devlet de elini taşın altına koyacak. Mümkün olabilirse faizsiz kredi vermesi lazım. Mümkün olabilirse devletin, EYT konusunda işverene kredi vererek bu işi çözmesi lazım. Yine EYT çözülürken, bedeli EYT’den faydalanan emekçi bedel ödememeli.

“SGK ARTIK BUGÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKMIŞ DURUMDA”

Zaman vakit hükümet daima çıktığı ortamda SGK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu’nun SGK’yı bitirdiğini söylüyor, sayılara baktığımız vakit Kemal Kılıçdaroğlu’nun o dönemki açıkla, bu dönemki açığı karşılaştırdığımız vakit 106 kat fark var. Yani 106 kat daha makûs yönetilmiş. Ayrıyeten Kemal Kılıçdaroğlu periyodunda, bağlama oranı yüksek, emeklilik yaşı düşük, emeklilik prim yaşı düşük. Ona karşın SGK artık bugün sürdürülebilir olmaktan çıkmış durumda. Burada yapılması gereken hem örgütlenmeyi artırmak hem de çalışanın çalışan üzerine vergi yükünü azaltmak hem de istihdamı artırmak. Maalesef yıllardan beri istihdam TÜİK sayıları ile düşürülmeye çalışılıyor, Türkiye’nin önündeki en büyük engellerden birisi de genç işsizlik olduğunu hep beraber görüyoruz. Hem bizim muhalefet olarak hem herkesin en çok problemi işsizlik. En çok da genç işsizlik…

“TÜRKİYE’DE ARTAN BİR ŞEY DE ÜLKEYİ YÖNETEN SİYASETİNİN YÜZSÜZLEŞMESİ”

Türkiye maalesef ekonomik olarak makûs durumda, yoksulluk artmış durumda ancak Türkiye’de artan bir şey de ülkeyi yöneten siyasetinin yüzsüzleşmesi. Maalesef artık yolsuzluktan, rüşvetten kimse utanmıyor. Türkiye’ye bu hissin tekrar kazandırılması lazım. Düşünün ki, 2,5 milyon dolar boşanma sebebinden ötürü siyasetçinin ismi geçiyor ya da ülkeyi yönetenlerin hatta bakanların Türkiye’deki uyuşturucu baronları ya da dolandırıcılar ile resmi çıkıyor ama bu konuda maalesef ülke utanma duygusunu kaybetmiş. Geldiğimiz zaman yapacağımız işlerden birisi de siyasetçinin mafya ile uyuşturucu baronları ile işlerinde göz önüne çıkararak bunlara son vermek.

Seçimlerden sonra yoksulluğun son bulduğu, Türkiye’de temel sıkıntının çözüldüğü bir devri yaşarız. Genel Liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği sorunların vakit zaman yapılıyor. Taşeron sorununu de çözmek bizim boynumuzun borcu.”

KABALOĞLU: PROMOSYONLAR KONUSUNDA DESTEK BEKLİYORUZ

Kabaloğlu da şöyle konuştu:

“Bazı arkadaşlarımız, 30 bine varan promosyonları vermiyorlar. Biz de bunlarla ilgili kelamlı ve yazılı müracaatlarımızı yaptık ancak yasal olarak düzenleme olmadığı için karşılık bulmamasında tereddütlerimiz var.  Onlarla ilgili de dayanak bekliyoruz temelinde. Bunu hükümet yetkililerine de söylüyoruz. Cumhurbaşkanı’na varana kadar yazdık.

“BİZİM İŞ KOLUMUZDA NEREDEYSE HER AY BİR ARKADAŞIMIZ İŞ KAZASINDAN ÖLÜYOR”

Dağıtım şirketleri özelleşti, esasında özelleşmiş falan değil. 30 yıllığına kiraya verilmiş, EPDK tarafından kontrol ediliyor. Elektrik fiyatların tamamını EPDK kontrol ediyor. Türkiye’nin gücü kendine yetmediği üzere süspanseye ediyoruz. 21 tane dağıtım şirketi var, bunların 18’inde örgütüyüz. İki tanesinde başka bir sendikamız örgütlü. Dicle’de hiç örgütlü değiliz. Özelleşmeden sonra büsbütün kaybetmiştik, 8-10 yılda örgütleyerek belirli bir yere geldik lakin bu örgütlenme tabandan çok beceremedik, daha çok tavanda oldu. Bizim bu dağıtım şirketlerinin statüsü birebir lakin fiyatları tıpkı değil. Fiyatları taban fiyat düzeyinde. Buradaki arkadaşlar tehlikeli işlerde çalışıyorlar Veli Beyefendi. Artık bizim grev hakkımız yok, güç iş kolu olduğu için. Yaptığımız iş gereği iş bırakma üzere bir lüksümüz yok. Bunlarla ilgili de bir düzenleme rahatsız ediyor. Buradaki arkadaşlar da bundan rahatsızlık duyuyorlar. Bizim EPDK ve ilgili bakanlıkla ilgili görüşmemiz var. Zira bu hizmet dalındaki arkadaşlarımızın başları rahat olmazsa zati düşünce oluyor. Bizim iş kolumuzda neredeyse her ay bir arkadaşımız iş kazasından ölüyor. Biz elektriği vermeden dinlenemeyiz, yarın gelelim yapalım deme üzere bir lüksümüz yok. Bu iş kolunda çalışan arkadaşların da hem grev hakkı yok hem de bir şey yok fakat fiyatların de nasılsa işsizlik var diye baskı kurulmasını kabul edemiyoruz.

“BİZDE HER GÖRÜŞTEN İNSAN VAR”

İstanbul’da İGDAŞ ve İSKİ bize bağlı. Belediyelerde özellikle siyasi yerlerde hepimizin bir siyasi düşüncesi var. Belediyelerde genelde kendilerine yakın sendikaya üye yapması gibi şey oldu. Şunu diyebilirim, Türk-İş’ten hiçbir siyasetin çekinmesine gerek yok. Bütün ögeleri içimizde bulunduruyoruz. Ön yargılı falan da değiliz, bizim yapımızda birebir Türkiye üzere. Her türlü görüşten insan var, bizim tek gayemiz da çalıştığımız bölümün haklarını, menfaatlerini savunmak. Biz bu türlü bir yapıdayken İstanbul’da yeni görev aldık ve diyorlar ki, ‘orada baskı oluşabilir, şuraya yollayabilirler, buraya yollayabilirler’ üzere ben sizin geleceğinizi söyledim, biz emekçinin kendi yazgısını kendilerinin belirlemesinden yanayız. Bizde illa kalsınlar falan değil, personel kendi karar versin. Baskı falan olduğu vakit baskıdan şikayet yaparsa o vakit yanlışı yanlışla düzeltmeyi çalışmış üzere oluruz. O yüzden, size bunu söylemek istiyorum, başka belediyelerde yaşanan şeyleri de biliyorum. Biz burada yaşansın istemiyoruz. Orada İSKİ ve İGDAŞ belediyelerin en değerli kuruluşlarından biri, İstanbul halkına hizmet ediyor. Son toplu mukavelede yeni giren arkadaşların oradaki kontratta birtakım düzenlemeler yaptırtmışlar. Son periyottaki idaredeki arkadaşla. Yüzde 25 daha düşük fiyatla işe alındı. 600 tane İGDAŞ’tan imzalı dilekçe geldi. Bunu görüşeceğimizi, Ekrem Başkan’a da gidip anlatacağımızı söyledik. Burada da dayanağınızı bekliyorum. Size anlatamadıktan sonra kime anlatacağız? Birbirimize düşman olarak bakmayacağız. Birebir ülkenin insanlarıyız, bizde her görüşten insan var. Bir partinin üyesi aidat ödemiyor bize, her partiden insan aidat ödüyor.”

“KEŞKE ÜLKEYİ YÖNETENLERİN YAPMIŞ OLDUĞU HUSUSLARDA DA HÜKÜMETE SESİNİZ YÜKSELMİŞ OLSA”

Bunun üzerine Ağbaba şunları söyledi:

“Sendikanın partisi olmaz, partinin de sendikası olmaz. Biz hiçbir kurumda sendikaların, patronların sendika tercihi yapmasını yanlışsız bulmuyoruz. Şayet bu türlü bir gayret varsa, buna müdahale edeceğimizi söylemek isterim. Aslında Türk-İş Türkiye’nin en köklü sendikası. Türk-İş’in yaşamış olduğu problemleri biliyoruz, lakin keşke bunları devletin kurumlarında, ülkeyi yönetenlerin yapmış olduğu mevzularda da hükümete sesiniz yükselmiş olsa. Zira siz, yalnızca CHP’li belediyelerde mağdur olmuyorsunuz, siz bütün kurumlarda mağdur ediliyorsunuz. Biz de biraz size laf söylemiş olalım. Örneğin 6096 saylı KHK’dan takıma geçenlerden kimlerin hangi sendikaya yüklendiğini çok düzgün biliyorsunuz. Burada da sizin biraz ses çıkarmanız gerektiğini de burada söz etmek istiyorum.”

“SİZ TERÖR OLMASINI İSTEMİYORSANIZ İSTİKLAL CADDESİ’NDE TEDBİR ALMAYACAKSINIZ, SİZ SINIRLARDAN TEDBİR ALACAKSINIZ”

Ağbaba, İstanbul Valiliği’nin İstiklal Caddesi hakkında aldığı yeni kararlar için de şunları söyledi:

“Sokakta çalışan beşerler var, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon insan sokakta geçinimini sağlıyor. Ne örgütleri var ne sosyal hakları var ne sağlıktan faydalanılıyor. Bunları da gündeme getirmek lazım; çöp toplayan var, simitçi var, kağıtçı var, çiçekçisi var, sokak müzisyeni var… Aslında yaşamda varlar ama devletin kaydında yoklar. Bugün İstanbul Valiliği açıklamış, bundan sonra İstiklal Caddesi’nde sokak müzisyenleri çalamayacak, midye satılamayacak… Alınan önlemlere bakar mısınız? Siz terör olmasını istemiyorsanız İstiklal Caddesi’nde tedbir almayacaksınız, siz sınırlardan tedbir alacaksınız. Biz astık ‘sınır namustur’ diye, senin sınırların yol geçen hanına dönmüş. Hala bugün ne idüğü belirsiz, hangi kaynaktan geldiği insanlar Suriye’den Afganistan’dan sızıyorsa senin güvenliğin İstiklal Caddesi’nden başlamaz, senin güvenliğin sonlardan başlar. Yani alınan önlem sokak müzisyenlerini, sokak satıcılarını İstiklal Caddesi’ne sokmayarak terörü önlemeye çalışıyorlar. Allah akıl versin. Terör önlenecekse -hepimizin yüreğini yaktı- kendi hudutlarımızı tekrar eski hale getirmek lazım. Yol geçen hanına dönmemesi lazım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort